Nie ulega wątpliwości, że sushi to jedno z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej, które zdobyło gigantyczną popularność na całym świecie. Delikatnie przyrządzone ryby, owoce morza, ryż oraz różnorodne dodatki tworzą fenomenalną kompozycję smaków, która trafia w niemal każde podniebienia. Dla wielu sushi to coś więcej niż zwykły posiłek. Co zatem warto wiedzieć o tym niepowtarzalnym daniu?
Wartości odżywcze sushi – co musisz wiedzieć?
Sushi jest niebywale smaczne, a ponadto może być zdrowym elementem diety. Przede wszystkim sushi bazuje na ryżu, który jest cennym źródłem węglowodanów dających energię. Warto jednak mieć na uwadze, że ryż do sushi przygotowywany jest z dodatkiem octu ryżowego, co nadaje mu charakterystyczny, lekko kwaskowaty smak, a ponadto obniża indeks glikemiczny posiłku. Jest to bardzo korzystne dla stabilizacji poziomu cukru we krwi. Oprócz ryżu ważnym składnikiem sushi są też ryby i owoce morza, które dostarczają organizmowi białka oraz cennych kwasów omega-3. Kwasy te odgrywają istotną rolę w utrzymaniu odpowiedniego zdrowia serca oraz układu nerwowego, a ponadto wpływają na poprawę funkcji poznawczych. Surowe ryby, które nierzadko pojawiają się w sushi, także są korzystne dla naszego zdrowia, albowiem są bogate w witaminy D i B12. W rybach tych znajduje się także jod, selen i fosfor. Długa lista wartości odżywczych sushi sprawia, że to japońskie danie jest bardzo ważne dla naszego organizmu. Jeśli szukasz dobrej restauracji, która serwuje sushi w Lublinie, wejdź na stronę: https://takushisushi.pl/.
Jakie są rodzaje sushi?
Sushi to pojęcie obejmujące wiele różnych rodzajów potraw, które różnią się formą, składnikami i sposobem podania. Osoby niemające doświadczenia na temat sushi mogą mieć problem z dokonaniem wyboru w restauracji, dlatego też warto wiedzieć, jakie są najbardziej polecane warianty tej potrawy. Szczególnie popularnym rodzajem sushi jest z pewnością nigiri, czyli kawałki ryżu formowane w piękne, owalne kształty, na których układany jest kawałek ryby bądź owocu morza. Nigiri nierzadko podawane jest z niewielką ilością wasabi, które dodaje ostrości i wyraźnie wzbogaca smak potrawy. Niezwykle popularnym rodzajem sushi jest też makizushi, a więc rolki sushi. Makizushi przygotowywane jest z nori, czyli suszonych wodorostów, które owijają ryż i pozostałe składniki, do których zaliczamy chociażby ryby, warzywa czy owoce morza. Rolki sushi mogą mieć różne rozmiary i formy, co sprawia, że każdy powinien znaleźć coś odpowiedniego dla siebie. Wśród makizushi wyróżnia się chociażby hosomaki, czyli cienkie rolki z jednym składnikiem, a także futomaki, a więc znacznie grubsze rolki, które zawierają kilka różnych składników.
Po czym poznać dobre sushi?
Jeśli chcesz rozpoznać, czy sushi zostało przygotowane prawidłowo, to zwróć uwagę zwłaszcza na surowe ryby, które są jednym z podstawowych składników sushi. Ryby muszą być świeże i starannie przygotowane, aby potrawa robiła świetne wrażenie. Dobre sushi cechuje się delikatną, aksamitną konsystencją ryby, bez śladów wysuszenia czy niechcianych przebarwień. Ryba powinna mieć świeży zapach morza, a nie ostry, nieprzyjemny aromat, który mógłby świadczyć o jej nieświeżości i zepsuciu. Nie zapominaj o tym, że istotny jest też kolor. Powinien on być intensywny i jednolity, gdyż świadczy to o jej dobrej jakości. Ryż do sushi także odgrywa kluczową rolę. Idealnie przygotowany ryż musi być lekko kleisty, lecz nie może być ani zbyt mokry, ani zbyt suchy. Warto zwrócić uwagę na smak ryżu, który powinien być lekko kwaśny dzięki dodatkowi octu ryżowego.
Artykuł sponsorowany